Mirri Maz Duur i Niczym ciepły deszcz

Tutaj możemy zadawać pytania o zasady ogólne, mechanikę gry i tym podobne.
Awatar użytkownika
rzyua
Posty: 58
Rejestracja: 04 mar 2016, 13:40
Lokalizacja: Siedlce

Mirri Maz Duur i Niczym ciepły deszcz

Postautor: rzyua » 19 sty 2017, 14:15

Tak dla upewnienia zapytam:
Atakuję samotną Mirri Maz Duur na INT. Wjeżdżam niebronione w Starka, który ma na stole Catelyn i Lato.
Wygrywam, ale zanim dojdzie do zabicia Kasi (zamiast wyrzucenia karty z ręki), w reakcji na przegraną INT, Stark klęka Wilkora i rzuca "Niczym ciepły mocz" zabijając Mirri zanim dojdzie do roszczeń, a nawet zanim pobiorę groszka za UO. Zgodnie z zasadą DUCK. Prawda?

Awatar użytkownika
Germanus
Posty: 855
Rejestracja: 10 paź 2015, 21:01

Re: Mirri Maz Duur i Niczym ciepły deszcz

Postautor: Germanus » 19 sty 2017, 14:20

tak

wuher44
Posty: 1645
Rejestracja: 03 lut 2014, 14:26
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Mirri Maz Duur i Niczym ciepły deszcz

Postautor: wuher44 » 19 sty 2017, 14:20

Jesli kaska (stara) brala udzial to nie moze odpalic miri. W innym przypadku LWR dziala przed claimem czyli miri zginie zanim dojdzie do claima.
Dwa razy wygrałem (w tym raz po pijaku) z :

"Fracas Champion 2016

Stahleck 2016 Top4"
:mrgreen:

Awatar użytkownika
szczudel
Posty: 3573
Rejestracja: 16 sty 2015, 21:14
Lokalizacja: Niepołomice
Kontaktowanie:

Re: Mirri Maz Duur i Niczym ciepły deszcz

Postautor: szczudel » 19 sty 2017, 14:21

Prawda.
Blog Poświęcony Karcianej Grze o Tron: http://gramyotron.blogspot.com

Awatar użytkownika
rzyua
Posty: 58
Rejestracja: 04 mar 2016, 13:40
Lokalizacja: Siedlce

Re: Mirri Maz Duur i Niczym ciepły deszcz

Postautor: rzyua » 19 sty 2017, 14:27

Dzięki Panowie.
Rozumiem, że te same zasady tyczą się wszelkich sytuacji gdzie usuwamy / zabijamy postać atakującą w reakcji na przegraną. Nie ma żadnych grochów za niebronione, żadnych roszczeń tym bardziej.

Olo
Posty: 799
Rejestracja: 12 wrz 2013, 13:28

Re: Mirri Maz Duur i Niczym ciepły deszcz

Postautor: Olo » 19 sty 2017, 14:46

podczas D czyli rozstrzygania wyzwania spełniałeś wszystkie wymogi miałeś postać i więcej siły niż 0
i tutaj Mirri nadziała się na odwet i zginęła
przechodzimy do U należy się groszek za niebronione bo w D stwierdziliśmy że wygrałeś i nie było obrońców to że nie ma atakujących postaci nie ma już znaczenia
przechodzimy do C i roszczenia są normalne bo nie ma już Mirri która mogłaby to zmienić znowu brak atakujących w tym momencie już niczego nie zmienia
"Martelle nie robią nic ale są w tym bardzo dobrzy" - Breaker

Awatar użytkownika
rzyua
Posty: 58
Rejestracja: 04 mar 2016, 13:40
Lokalizacja: Siedlce

Re: Mirri Maz Duur i Niczym ciepły deszcz

Postautor: rzyua » 19 sty 2017, 14:51

Olo, dzięki za wykład. Szczerze, wywróciłeś całe moje rozumowanie do góry nogami.
Czyli przy rozstrzyganiu wyzwań stosuje się te same zasady, jak w przypadku pozbawiania postaci ikon wyzwań? Skoro nawet jeśli postać straci ikonę, wciąż bierze udział w wyzwaniu (i może je wygrać), tutaj liczy się fakt zwycięstwa w wyzwaniu przez postać która ginie przed krokami U.C.K.? Brak postaci na stole w po wygranej niesie wszelkie konsekwencje zwycięstwa? A co z "Pod miecz" itp.?

Chord
Posty: 1051
Rejestracja: 14 gru 2014, 23:19

Re: Mirri Maz Duur i Niczym ciepły deszcz

Postautor: Chord » 19 sty 2017, 15:08

To kto (oraz o ile) wygrał oblicza się i zapamiętuje w momencie rozstrzygnięcia wyzwania - tych rzeczy już nie zmienią reakcje na zakończenie wyzwania.

Czyli niezależnie od szacher-macherów oponenta powinieneś dostać powery za unoppa i zaaplikować mu claima (chyba, że szacher-machery odnoszą się bezpośrednio do claima czy powerów za unoppa - np. Vengance for Elya czy Burning on the Sand).

Tak samo z Twoimi reakcjami, jeśli mają warunek na wygranie o 5 lub o wygranie unopposed to reakcje przeciwnika nie są w stanie zmienić tego o ile wygrałeś i czy było opposed.

Ale akcja na Miri jest przerwaniem które zagrywasz przy Claimie - Mirri musi być w stole, żebyś mógł je odpalić.

Awatar użytkownika
rzyua
Posty: 58
Rejestracja: 04 mar 2016, 13:40
Lokalizacja: Siedlce

Re: Mirri Maz Duur i Niczym ciepły deszcz

Postautor: rzyua » 19 sty 2017, 15:39

Dzięki Chord. Teraz mam już jasność.


Wróć do „Pytania o zasady i mechanikę”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość