CP 1. Valar Morghulis

Awatar użytkownika
Flint
Posty: 1976
Rejestracja: 19 mar 2012, 20:18
Lokalizacja: Warszawa

Re: Valar Morghulis

Postautor: Flint » 10 maja 2012, 12:26

No i dobrze, Martelle i tak są przegięte =).

Na marginesie - jeśli wszystkie chaptery w tym cyklu będą tak fajne jak ten, to chyba cały cykl kupię =).
Bóg, Hodor, Ojczyzna!

Luka_Brazzi pisze:zgadzam się z Flintem

Awatar użytkownika
Flint
Posty: 1976
Rejestracja: 19 mar 2012, 20:18
Lokalizacja: Warszawa

Re: Valar Morghulis

Postautor: Flint » 10 maja 2012, 12:43

Są focie!

Obrazek

Incinerate jest jakiś taki... za spokojny =). Bastard of nightsong super.
Bóg, Hodor, Ojczyzna!

Luka_Brazzi pisze:zgadzam się z Flintem

Awatar użytkownika
iscariot
Posty: 481
Rejestracja: 27 lis 2010, 18:44
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Valar Morghulis

Postautor: iscariot » 10 maja 2012, 12:46

11. Maester Kerwin --- Character --- Greyjoy
Cost: 1
STR: 1
Icon: I
Trait: Maester
Crest: Learned

RESPONSE: Kill Maester Kerwin (cannot be saved) to cancel any effect that chooses 1 of your Ironborn characters as its only target.

Czy Milk of the popy (jego tekst) to także będzie "any effect"? Czy tu chodzi tylko o triggered (bo przecież nie napisali tego na karcie)?

Luka_Brazzi
Posty: 2069
Rejestracja: 11 gru 2011, 11:50
Lokalizacja: Warszawa

Re: Valar Morghulis

Postautor: Luka_Brazzi » 10 maja 2012, 13:08

Obawiam się, że nie. Zagranie mleka musiałbyś zablokować. Mleko to jest raczej ability, jednak dobrze zapytać Ktoma.

@Flint
Jakto Martelle są przegięci? Najsłabszy ród, ciągle obcinają mu umiejki a dobrych kart prawie nie ma! Potrzebujemy więcej sensownych kart i cofnięcia erraty Ghaston Greya.
I Anders Yronwood ma wrócić! Ze starą grafiką!
#moribundziewróć

Awatar użytkownika
Feroz
Posty: 974
Rejestracja: 18 mar 2012, 21:50
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Valar Morghulis

Postautor: Feroz » 10 maja 2012, 13:15

Mleko ma constant effect. Można go scancelować, oczywiście, tym niemniej pikosekundę później włączy się z powrotem. Pytanie, jak rozpatrywane jest wystawianie w marshallingu, czyli player action. Skłaniam się ku interpretacji, że nie można go cancelować, bo nie jest to card effect, ale to raczej faktycznie sprawa do rozstrzygnięcia przez ktoma.

Tym niemniej, nawet jeśli maester nie canceluje akcji gracza, jak najbardziej działa na passivy, w tym na efekty plotów. Co czyni go w połączeniu z 1 kosztu praktycznie autoincludem w GJ. Gdyby nie ograniczenie do targetowania Ironbornów, byłby grany out of house.

Awatar użytkownika
zimoch
Posty: 709
Rejestracja: 27 sie 2011, 20:07
Lokalizacja: Kwidzyn

Re: Valar Morghulis

Postautor: zimoch » 10 maja 2012, 14:11

Feroz pisze:Mleko ma constant effect. Można go scancelować, oczywiście,

Jak już leży to nie można go skancelować raczej. Można go zneutralizować inną kartą co ma lasting effect.

Słowo "cancel" na maestrze wyraźnie wskazuje kiedy można zagrywać jego zdolność.

Milk of puppy będzie można skancelować w momencie kładzenia - będzie wtedy okienko na cancel.

Skłaniam się ku interpretacji, że nie można go cancelować, bo nie jest to card effect

Dlaczego?

Terry
Posty: 25
Rejestracja: 12 lut 2012, 10:30

Re: Valar Morghulis

Postautor: Terry » 10 maja 2012, 14:27

Milk of puppy będzie można skancelować w momencie kładzenia - będzie wtedy okienko na cancel.


a player action to effect?

Awatar użytkownika
zimoch
Posty: 709
Rejestracja: 27 sie 2011, 20:07
Lokalizacja: Kwidzyn

Re: Valar Morghulis

Postautor: zimoch » 10 maja 2012, 14:44

Terry pisze:
Milk of puppy będzie można skancelować w momencie kładzenia - będzie wtedy okienko na cancel.


a player action to effect?


Nie bardzo rozumiem pytania.

W akcji gracza kładziesz karte która jest ma na sobie lasting effect który celuje w konkretny charakter.

Terry
Posty: 25
Rejestracja: 12 lut 2012, 10:30

Re: Valar Morghulis

Postautor: Terry » 10 maja 2012, 14:50

Rozumiem, ale takiego efektu nie da się skutecznie cancelować skoro jest trwały, trzeba by cancelować akcję gracza i myślałem, że to sugerowałeś.

Awatar użytkownika
Feroz
Posty: 974
Rejestracja: 18 mar 2012, 21:50
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Valar Morghulis

Postautor: Feroz » 10 maja 2012, 14:57

zimoch pisze:
Feroz pisze:Skłaniam się ku interpretacji, że nie można go cancelować, bo nie jest to card effect

Dlaczego?


Ponieważ "Play Milk of the Poppy by paying its gold cost" nie jest wydrukowane na karcie, a to jest definicja card effectu? Nie każda player action jest card effectem.

Edit: Inaczej. Z twoich kolejnych postów wnioskuję, że uważasz, że wystawienie karty w marshallingu jest traktowane jako card ability tej karty. Otóż nie, nie jest. Card ability (tak samo jak card effect) musi być wydrukowane na karcie. Jedyne, co w przypadku maestera nie jest jasne, to czy player action niebędące card effectem jest cancelowalne.

Edit2: A skoro już przy tym jesteśmy, MotP nie targetuje swoim efektem postaci na której leży. Zgodnie z zasadami, żeby karta była targetowana, karta targetująca musi mieć w tekście danego efektu słówko "choose".


Wróć do „Beyond the Narrow Sea”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość